Откриване на кабинет „Ернест Солвей“

На 26.04.2018 г.  по инициатива на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“ и със съдействието на фирма  „Солвей Соди“ в парк „Света Троица“ бе открит паметник на Ернест Солвей – белгийски предприемач с огромни заслуги за построяването на завод за производство на захар през далечната 1998 година, от където произлиза и името на квартал Захарна фабрика.

Правнукът  на Ернест Солвей – Никола Боел,  пистигна в България  специално по този повод. Сред поканените гости бяха ръководителят на Борда на директорите на Група „Солвей“, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, Н.П. посланикът на Белгия в България Франсоа Бонтан, Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София,  Иван Божилов – кмет на район „Илинден“  и зам.- кметовете на район „Илинден“ – Мария Тодорова и Галя Минчева и др.

Ученици от 1. и 2. клас от 3. СУ „Марин Дринов“ участваха в програмата, като разказаха на английски малко повече за дейността на индустриалната група „Солвей“ в България.

Още едно събитие, също толкова важно по значение,  последва в сградата на 3. СУ „Марин Дринов“  –  откриване на кабинет  „Ернест Солвей“ с копие на монумента, намиращ се в парка, автор на които е Светлин Николов – преподавател по изобразително изкуство в 3. СУ „Марин Дринов“.

След разрязването на лентичката, с което кабинетът бе официално открит,  директорът на 3. СУ „Марин Дринов“ – Олег Михайлов,  приветства присъстващите и разказа малко повече за патрона  на училището, проф. Марин Дринов, който също като видния белгийски индустриалец, чества 180-годишнина си през 2018 година. Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на изпълнението на няколко песни от първокласниците ни  и  да разгледат наредената експозиция, включваща  портрети на Ернест Солвей, рисунки на завод Захарна фабрика и комикси с белгийски анимационни герои. На финала част от картините бяха раздадени за подаръци на по-официалните гости за спомен от това събитие.

Паметник парк 9 Паметник парк 10 Откриване на кабинет 1 Откриване на кабинет 2 Откриване на кабинет 3 Откриване на кабинет 4 Откриване на кабинет 5 Откриване на кабинет 6 Откриване на кабинет 7 Откриване на кабинет 8 Откриване на кабинет 9 Откриване на кабинет 10 Откриване на кабинет 11 Откриване на кабинет 12 Откриване на кабинет 13 Откриване на кабинет 14 Паметник парк 1 Паметник парк 2 Паметник парк 3 Паметник парк 4 Паметник парк 5 Паметник парк 6 Паметник парк 7 Паметник парк 8