Проектът „Старт Арт“ или идеите на учениците от 3 СОУ“М. Дринов“ за градски фолклор

 В зимната вечер на 04.12.2014 от 17.00 часа в пешеходния подлез на квартал „Захарна фабрика“ се проведе  финалния празник на проекта „Старт Арт“, за който дълго ще се говори като мероприятие от типа „градски фолклор“, с названието :  „ПОдЛЕЗНО“.

         Ученици, родители, учители, директори, администрация на район „Илинден“, всички заедно се веселиха в името на изкуството и разглеждаха с интерес крайните продукти от работата на децата в студията по графика, акварел, декупаж, карикатураи фотография.

        Голямото приключение на приятелите от училищата в район „Илинден“ 3СОУ“М. Дринов“ и 113СОУ “С. Филаретов“  , наречено „Старт Арт“ отново ги събра, за да преобразят отблъскващата градска среда в тъмния и влажен подлез и го превърнат в сцена на изкуството пред погледите на кмета на район Илинден Иван Божилов, директорите Олег Михайлов и Емилия Йорданова и обучителите  си:  Роси Рос, Галя Минчева-зам. кмет на район „Илиниден“,  Даниела Райчева- кмет на район Нови Искър, Елина Нинова, Светлин Николов,  Милен Петков, Владимир Атанасов и Иван Недялков.

       Трансформацията на стария неприветлив пешеходен подлез в светло и добре поддържано място за култура и изкуство постигна своята  цел: освен облагородяването на градската среда в Район „Илинден“ и осигуряването на комфорт на минаващите през подлеза граждани, и утвърждаването му като сцена за изява на млади таланти от районните училища.

       Благодарение на екипната работа и парньорство между Сдружение „Младежки алианс за политики и интеграция“ и администрацията на район „Илинден“ датата 04.12.2014г. ще остане незабравим в спомените на хората от квартала, знаейки че е финансиран по Програма за изпълнение на общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и е реализиран в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2018г.