Подписване на спогодба и протокол за сътрудничество с ОУ „Биячи“ в Кащел Нови, Р. Хърватия

По покана на  Ядранка Шошич – директор на ОУ „Биячи“ в гр. Кащел Нови, Р. Хърватия и във връзка с провеждането на международен конкурс на тема „Любовта във всичките й форми“, в която наши ученици взеха дейно участие, българска делегация посети училището с цел уговаряне на общи инициативи в областта на образованието, културата и спорта.

Представителите от българска страна бяха шестима, от които  Христина Янкова – председател на Дружеството на хърватите у нас, Нина Владимирова – зам.- директор по УД  в 3. СУ „Марин Дринов“, Светлин Николов – преподавател по изобразително изкуство, Веселка Петкова – зам.- кмет на район „Нови Искър“, Людмила Иванова – председател на НЧ „Отец Паисий“ в Район  „Нови Искър“ и Венка Василева, която е бизнесдама и филантроп. По същия повод присъстваше и полска делегация от ОУ „Зеспол“ в Шиновие, Полша – Малгорзата Павелцзук – директор, Агата Рутковска – учител по английски език и Малгорзата Янус – учител по математика.

На 24. април  делегациите  посетиха и  разгледаха  модерната сграда на ОУ „Биячи“, присъстваха на музикално-артистична програма на чакавски диалект и запознаха домакините с  родните си страни и училището, което представляват чрез презентации.  За финал директорът на училището – Ядранка Шошич беше организирала тържествена церемония по  подписване на  договор за съвместно сътрудничество едновременно с 3. СУ „Марин Дринов“ и ОУ „Зеспол“.

Следващата сутрин  гостите получиха топло приветствие в общината в гр. Кащел, на който Денис Иванович – кмет и Ядранка Босанчич – зам. – кмет,   обсъдиха различните възможности за сътрудничество между училищата. Присъстваха и журналисти от хърватската телевизия „Ядран“ и събитието беше отразено във вечерните новини.

Последва едно приятно посещение на ОУ „Острог“ в Кащел Лукшич, което е разположено в едно от най-плодородните средиземноморски градини на хърватския бряг. Любопитен факт е, че там се отглеждат около 1000 различни растителни видове от целия свят.

На 26. април вечерта, след интересното културно-туристическо запознаване с красотата и историята на градовете Трогир и Сплит,  за 27 – ма поредна година стартира и дългоочакваната Чакавска вечер, чиято основна цел е съхраняване на чакавския диалект. Програмата, организирана в  кино „Св. Юрай“ в Кащел Сучурач, на която българската и полската делегация бяха специални гости, напълни залата с представители на министерството, общината, много директори на училища, учители и родители. Ядрото на програмата беше театралната постановка, изиграна блестящо от младежка трупа от Кащел Нови, която показа перипетиите, през които преминават  двама влюбени в името на  любовта, която побеждава всичко, а финалът  на 26. Чакавска вечер постави младият тенор Марко Шкугор, който изпълни няколко песни с публиката.

На 27. април българската делегация посети и градската община в Загреб, където бяха обсъдени бъдещи възможности за  организиране на международни изложби и получаване на съдействие по откриването  на  библиотека с хърватска литература.15 17 18 19 21 22 23 25 26 27 1 2 3 5 6 7 9 10 11 13 14